• Plesna zvezda
 • Plesna šola - Plesna Zvezda
 • Plesna šola - Plesna Zvezda
 • Plesna zvezda
 • Plesna zvezda

Katarina Venturini

Katarina Venturini
 • rojena 16. septembra 1972 v Ljubljani
 • leta 1982 začela plesati v Plesni šoli Kazina
 • leta 1987 zaključila osnovno šolo in vpisala Gimnazijo Poljane v Ljubljani
 • leta 1991 vpisala študij na Pedagoški fakulteti v Ljubljani
 • leta 1990 začetek uspešnega partnerstva z Andrejem Škufco

Plesna pot Katarine Venturini je tesno povezana s plesno potjo Andreja Škufce. Po njej sta skupaj hodila 17 let. Začela pa se je v različnih obdobjih, ter iz različnih razlogov. Vendar se zdi, da jima je bilo že od samega začetka usojeno, da bosta skupaj ustvarila daleč najuspešnejši slovenski plesni par in zaživela nepozabno zgodbo solz in veselja, padcev in zmag.
Že po dveh letih skupnega partnerstva sta leta 1992 prvič postala državna prvaka v Latinsko ameriških plesih. NasloAndrej Škufca in Katarina Venturiniv, ki jima ga v naslednjih desetih letih ni uspel vzeti nihče. Skupno sta v njuni amaterski karieri v obdobju 1992-2001 osvojila 23 naslovov članskih državnih prvakov (LA, ST, kombinacija LA in ST). Nedvomno največji dosežek v slovenskem športnem plesu doslej.
Uspehi v svetovnem merilu so prihajali zmerno, a vztrajno. Pravi predor pa sta ustvarila leta 1996, ko sta postala Svetovna prvaka v kombinaciji latinsko ameriških in standardnih plesov. Nepremagljiva sta bila še naslednji dve leti, leta 1997 in 1998. To so hkrati tudi prvi naslovi svetovnih prvakov za slovenski športni ples. Ko sta tako leta 1998 v tretje povsem razorožila svetovno konkurenco v kombinaciji, sta spoznala, da morata najti nove izzive. Posvetila sta se tekmovanjem v posameznih disciplinah.
Amatersko kariero sta tako leta 2001 kronala z osvojitvijo naslova Svetovnih prvakov v disciplini latinsko ameriških plesov. Ker sta naslov osvojila pred domačim občinstvom v Ljubljani je bilo veselje popolno.
Ostal jima je še en izziv. Izziv za katerim stremijo vsi mladi plesalci. Leta 2002 sta prestopila v absolutno konkurenco profesionalnih plesnih parov. Njuni najvidnejši in najboljši rezultati med profesionalci so bili:

 • 1. mesto US Open Championships, Miami, ZDA, september 2007
 • 3. mesto British Open Championships, Blackpool, Anglija, maj 2006
 • 1. mesto UK Championships, Bournemouth, Anglija, januar 2006
 • 2. mesto International Championships, London, Anglija, oktober 2005
 • 3. mesto Svetovno prvenstvo, Le Cannet, Francija, junij 2005
 • 3. mesto British Open Championships, Blackpool, Anglija, junij 2005
 • 2. mesto Evropsko prvenstvo, Gothenburg, Švedska, december 2004
 • 1. mesto na WD&DSC ( World Dance & Dance Sport Council) Ranking lestvici za leto 2004 v latinsko ameriških plesih

V 17 let dolgi karieri sta bila nagrajena s prenekaterini nagradami:

Od leta 1995 dalje, ko sta osvojila njuno prvo medaljo na svetovnem prvenstvu, je Olimpijski komite Slovenije vsako leto njune amaterske poti nagradil z priznanjem za izvrstne rezultate na področju športnega plesa.
Mnogo priznanj sta dobila tudi od Ljubljanske športne zveze. Največje priznanje za ljubljanske športnike, nagrado MarjanaAndrej Škufca in Katarina Venturini Rožanca, sta dobila leta 1999 za izredne dosežke.
Leta 1997 sta dobila tudi Bloudkovo priznanje za izredne dosežke na področju športa.
Najprestižnejša nagrada na področju športa v Sloveniji, Bloudkova nagrada, pa jima je bila podeljena leta 2002.
Najbolj pa sta ponosna na nagrado BDF Award (World Ballroom Dancers Award), ki jima je bila podeljena v Londonu za izredne nastope v amaterski konkurenci za leti 2000 in 2001. Sta edini amaterski par, ki je dobil nagrado dvakrat zapored.
Prejela sta tudi nagrado WD&DSC (World Dance & Dance Sport Council) za najbolj uspešen amaterski par v latinsko ameriških plesih v letu 2001.
Eno večjih priznanj pri nas jima je bilo dodeljeno v letu 2002 in sicer Nagrada mesta Ljubljana. Vsako leto nagrado podelijo nekaj najbolj zaslužnim prebivalcem Ljubljane.

Letu 2008, nekaj dni pred Dnevom državnosti, je predsednik Slovenije dr. Danilo Türk svečano podelil red za zasluge štirim Slovencem, ki so prispevali k prepoznavnosti Slovenije v svetu in dosegli vidne rezultate na svojem področju.
Katarino Venturini in Andreja Škufco je odlikoval z redom za zasluge Republike Slovenije za vrhunske dosežke na področju plesa ter za prispevek k prepoznavnosti Slovenije v svetu.
V pojasnilu je pisalo, da sta ''Katarina Venturini in Andrej Škufca na področju plesa dosegla največje mednarodne uspehe in dosegla najvišja priznanja, s svojo umetnostjo, sposobnostjo in predanostjo plesu pa sta tudi pomembno prispevala k prepoznavnosti Slovenije v Evropi in drugje po svetu. Po letu 1992, ko sta prvič postala državna prvaka v latinskoameriških plesih, sta nizala vrsto plesnih uspehov. Tako sta v svoji amaterski karieri osvojila kar 23 naslovov državnih prvakov, naslove svetovnih prvakov in mnoge uspehe na področju profesionalnega plesa. S svojim veseljem in ljubeznijo do plesa sta v Sloveniji ustvarila prav poseben odnos do te zvrsti, ki povezuje šport z umetnostjo in kulturo. S svojim delom sta postala vzor mnogim, poleg tega pa sta dokaz, da lahko plesni pari iz Slovenije dosežejo uspehe v svetovnem merilu in so na ta način lahko čast tudi svoji državi.''

Tako kot se vsaka zgodba enkrat konča, se je končala tudi tekmovalna pot Katarine in Andreja.

Ob najavi zaključka aktivne tekmovalne kariere sta bila na njuno veliko začudenje deležna ogromne medijske pozornosti in podpore. Ni bilo medija, ki novice o njuni karieri in zaključnem dogodku ne bi objavil.

2. marca 2008 sta se z zaključno prireditvijo Neskončnost je večnost, v režiji Matjaža Bergerja, pred razprodano Gallusovo dvorano Cankarjevega doma, poslovila od  aktivne tekmovalne kariere in slovenske publike, ki ju je vedno podpirala in stala ob strani.

Andrej Škufca in Katarina Venturini

V zadnjih dveh letih je zaključila študij strokovnega usposabljanja Plesne zveze Slovenjije in pridobila naziv trener standardnih in latinskoameriških plesov.

Sedaj Katarina sledi svojim naslednjim sanjam. Uspešno vodi plesno šolo Plesna zvezda kjer je njena želja in hkrati cilj  Slovence naučiti dobro plesati ter dvigniti kulturo plesa in gibanja ljudi na višjo, kakovostnejšo raven.

Neizmerno uživa, ko podaja svoje plesno znanje vsem plesa željnim. Predvsem pa ji je velik izziv s plesom navdušiti plesne začetnike in tiste, ki za sebe mislijo, da imajo dve levi nogi. V odgovor  njim Katarina pravi: '' Ples je preprost. Če znate hoditi, vas bomo naučili tudi plesati.''